Yangon/Rangoon

Rangoon eller Yangon, som är den mer korrekta transkriptionen för det burmesiska namnet (som betyder ”slutet av striden”), var Burmas/Myanmars huvudstad fram till 6 november 2005, då militärregeringen flyttade till Naypyidaw i inlandet.

Yangon har mer än 4 miljoner invånare och är en multietnisk och multireligiös storstad. Förutom burmaner finns många etniska minoritetsgrupper representerade här och även många burmesiska kineser och burmesiska indier. Här finns många olika heliga byggnader att besöka, bland annat buddhistiska pagoder, kristna kyrkor, islamiska moskéer, hinduistiska tempel och till och med en judisk synagoga!

Shwedagon Pagoda

Reser någon till Burma/Myanmar utan att besöka landets mest vördade pagod? Jag tror inte det. Ett besök på kvällen när det inte är så varmt är att föredra och då finns det ett meditativt lugn över hela pagodområdet trots de många besökarna och alla ljud. I mörkret ser man också hur magiskt vacker den guldinfattade 98 meter höga stupan är. Och det är äkta guld som glimmar, samt 5448 diamanter och 2317 rubiner i kronan eller ”paraplyet”. Om du vill läsa mer om Shwedagon pagoda på engelska, så kan du göra det på Wikipedia.

Här kan du få en försmak av ett kvällsbesök till Shwedagon pagoda.

Bogyoke Aung San Market (Scotts Market)

Bästa stället att shoppa på i Yangon är Bogyoke-marknaden, eller Scotts market, som den också kallas. Marknadsplatsen byggdes år 1926, i slutet av den brittiska kolonialperioden och den fick sitt tidigare namn ”Scotts market” efter James George Scott, en brittisk tjänsteman som introducerade fotbollen till Burma/Myanmar. Efter självständigheten 1948 omdöptes marknaden till Bogyoke (General) Aung San Market efter General Aung San, som ledde självständighetskampen (han är också far till den internationellt kända fredspristagaren och demokratiförekämpen Daw Aung San Suu Kyi).

I Yangon finns flest koloniala byggnader i Sydostasien och staden karaktäriseras av blandningen av gammalt och nytt.

Yangon City Hall

Yangon City Hall i centrala Yangon, bredvid Sule Pagoda, designades i traditionell burmesisk stil av den burmesiska arkitekten U Tin, som också har designat Centralstationen i Yangon. Yangon City Hall byggdes under den brittiska kolonialperioden och var färdig 1936.

Här en tur med cyclo i centrala Yangon.

5 kommentarer till Yangon/Rangoon

  1. Pingback: Yangon/Rangoon | Setwe

  2. Pingback: Researrangemang | Setwe

  3. Pingback: Resan i mars 2012 | Setwe

  4. Pingback: Insiktsmeditation | Setwe

  5. Pingback: KluvenAnoo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *