Säkerhet i Burma/Myanmar

Många har säkert hört talas om att det ibland uppstår konfliker i Burma/Myanmar och trots att landet tagit några steg närmare demokrati, är vägen till verklig demokrati ännu lång. Senast i början av juni år 2012 uppstod konflikter mellan buddhister och muslimer i Rakhinestaten i Burma och regeringen fick utlysa undantagstillstånd. Är Burma/Myanmar verkligen ett säkert land att resa i, kan man undra. Mitt svar på frågan är ja. Till och med när jag har befunnit mig i landet mitt i en konfliktsituation, som år 1997, då jag var i Yangon när det var kravaller mellan buddhister och muslimer där, har jag inte känt att min säkerhet har varit hotad. Anledningen är den att turister blir väl beskyddade och omhändertagna. Ibland kan människor i Burma/Myanmar till och med riskera sitt eget väl och ve för att hjälpa utländska turister. När jag som 19-åring var i Burma för första gången och blev antastad av en kraftigt berusad militär på en flodbåt mellan Mandalay och Bagan, bildade en grupp kvinnor på båten en mänsklig sköld för att skydda mig. Säkert var det också denna händelse som lade grunden till min kärlek för det burmesiska folket. Jag var ung, ensam och kvinna, och kunde ha råkat mycket illa ut, men dessa personer, som inte ens kände mig, beskyddade mig trots att de själva säkert hade kunnat råka illa ut. Detta är ett exempel på varför jag anser att det är tryggt för turister att resa i Burma/Myanmar. Men givetvis ska man använda sitt förnuft och inte utsätta sig för risksituationer. Vet man om att det finns konflikter i ett område, ska man naturligtvis inte åka dit. Det är inte spännande att vara med om en konfliktsituation som urartar. Det är ett trauma som det kan ta många, många år att hämta sig ifrån.

På Burma Center finns information om risker i Burma/Myanmar. Sidan är uppdaterad 2007, men informationen känns ännu relevant. Det handlar om bland annat sjukdomar och säkerhet. Klicka här för att komma till sidan.

På Vagabond finns också information om säkerhet i Burma/Myanmar (i en artikel från 2010). Klicka här för att komma till sidan.

Shwedagon Pagoda i Yangon.

2 kommentarer till Säkerhet i Burma/Myanmar

  1. Pingback: Säkert att resa i Burma/Myanmar? | Setwe

  2. Tack för en kort och koncis genomgång av säkerhetsläget i Burma.

    En uppdatering november 2016:

    Det är för närvarande lite oroligt i norra Burma. Mandaly, Bagan och Yangoon är dock långt ifrån delstaten Rakhine där våldsamheter ägt rum mellan religiösa grupper. UD avråder dock inte från resor men råder att man är påläst om det aktuella läget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *