Religion i Burma/Myanmar

Trots att theravadabuddhismen är den religion som dominerar i Burma/Myanmar, finns många andra religioner representerade i landet, bland annat olika inriktningar av kristendomen, islam och hinduism. Denna religiösa mångfald visar sig både i arkitektur, språk och trosuppfattning. En muslim kan använda begrepp från buddhismen som exempelvis ”wu’leeme” (vilket betyder ungefär: ”what goes around comes around”). Denna fras har sitt ursprung i buddhismens tro på karma. Många buddhister dyrkar också andevarelser som kallas för ”nats”. Två av dessa ”nats” är andar efter två muslimska bröder, Shwe Hpyin Naungdaw och Shwe Hpyin Nyidaw, och de buddhister som dyrkar just dessa andar avstår från att äta griskött för att inte göra andarna upprörda!

I bilden ovan finns statyer som föreställer några av de mest kända ”natsen” vid Popa-berget: Me Wunna med sönerna Min Gyi (Shwe Hpyin Naungdaw) och Min Lay (Shwe Hpyin Nyidaw).

Läs mer här.

Ett annat exempel på religiös blandning är från Shwenandaw Kyaung i Mandalay. Detta är den enda originalbyggnad som finns kvar efter palatset i Mandalay, som totalförstördes under andra världskriget av de allierades bomber. Byggnaden gjordes om till kloster och flyttades av Burmas sista kung Thibaw Min, som ansåg att hans far kung Mindon Min, som avlidit i byggnaden, hemsökte den. Tack vare detta klarade sig byggnaden undan bombningarna och vill man se hur Mandalay Palace såg ut, kan man besöka detta kloster (en kopia av Mandalay Palace har byggts upp, men byggnadsmaterial och hantverk speglar tyvärr inte originalet).

Här är ett exempel på influenser från kristendomen i Mandalay-palatsets originalarkitektur, enligt en lokal guide i Mandalay (bilden är tagen vid klostret Shwenandaw).

Det finns även andra minoritetsreligioner i Burma/Myanmar, bland annat judendomen. Nedan finns en bild som är tagen i den enda synagogan som finns i landet (Yangon). Rabbinen som visar upp Torarullarna är av irakisk härkomst, men talar burmesiska.

3 kommentarer till Religion i Burma/Myanmar

  1. Pingback: Synagoga i Yangon/Rangoon? | Setwe

  2. Pingback: Nats | Setwe

  3. Pingback: Burma-resa i december | Setwe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *