Politik

Den som har följt den politiska situationen i Burma/Myanmar kan förundras över hur lång tid det verkar ta att förändra det politiska systemet i landet. I november 2010 hölls de första parlamentsvalen på 20 år och det parti som vann en överlägsen seger i valen 1990, National League for Democracy (Nobels fredspristagare Daw Aung San Suu Kyis parti), avstod från att ställa upp eftersom de ansåg att valen var odemokratiska och därför blev partiet upplöst. Det parti som företrädde den tidigare militärjuntan SPDCUnion Solidarity and Development Party (USDP), fick 76 procent av de valbara platserna i parlamentet och militärregimens tidigare premiärminister, Thein Sein, blev insvuren som ny president den 30 mars 2011 (Källa: Svenska Burmakommittén samt Wikipedia).

Militärjuntans tidigare förste sekreterare Thein Sein har bytt kostym och blivit president. I samma veva har landet även bytt flagga och nationalsång. Frågan är hur mycket dessa kosmetiska förändringar förbättrar den politiska situationen i landet.

Freedom House rankade 2011 de politiska rättigheterna i Burma/Myanmar som ”7” (där 1 representerar mest fri och 7 minst fri), medborgerliga friheter som ”7” och gav det frihetsrankningen ”Inte fri”. Detta visar att en politisk förändring är absolut nödvändig och att valen i november 2010 inte innebar någon märkbar politisk förändring i landet. En del (såväl burmeser som icke-burmeser) menar att landet aldrig kommer att uppnå demokrati, men så länge det finns liv finns det hopp, anser jag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *