Musik i Burma/Myanmar

Folkmusik

”…Det finns också en traditionell folkensemble som går med namnet hsaing waing. Instrumenten som används här är gongar och andra former av slagverk som den mycket speciella trumman pat waing. Varifrån denna ensemble kommer ifrån är lite oklart men man tror att den härstammar från Ayuthaya-kungariket…”

Läs mer på Världsmusik genom att klicka på denna länk.

I musikvideon nedan kan du se en traditionell burmesisk hsaing waing och där kan du bland annat få höra trumman pat waing. Klicka på länken för att lyssna.

Myanmar meets Europe trailer

Här finns mer information om ”Myanmar meets Europe”

Bildkälla

 

Ett land fullt av musik

Min kärlek till Burma/Myanmar började med musik. År 1994 var jag på ett vandrarhem på gränsen mellan Burma och Thailand där det arbetade flyktingar från Burma. När jag skulle sova första kvällen och låg på en madrass under ett myggnät hörde jag plötsligt en vacker sång. Jag smög ut på verandan och såg att de satt några killar där som spelade gitarr och sjöng. Jag satte mig ner för att lyssna och frågade sedan vad de sjöng. Det var sånger om frihetskampen i Burma, sa de, och där väcktes mitt intresse för landet och det vackra språket…

Det finns många, många duktiga sångerskor och sångare i Burma, vilket inte är att undra på när man ser och lyssnar på denna video som är inspelad i Rangoon/Yangon.

Här är sångaren Wine Wine och sångerskan Kyoe Kyar.

Här är Lay Phyu under en fantastisk livekonsert som jag var på i Pyin Oo Lwin (Maymyo) i November 2010.

Musik spelar en viktig roll i Burma/Myanmar och duktiga musiker är väl ansedda. Här är några killar som övar inför Kathein-fullmånsfestivalen vid flygplatsen i Heho i november 2010.

Det finns många olika etniska minoritetsgrupper i Burma/Myanmar och många har sin egen musikstil. Här är sång och dans av Pao-folket, som driver Golden Island Cottages vid Inle-sjön i Shanstaten.

http://www.youtube.com/watch?v=8DogwIXuceg

Här är klassisk, burmesisk musik vid en marionettdockteaterföreställning i Nyaung Oo. Inspelningen är gjord i november 2010.

http://www.youtube.com/watch?v=L9jdd_tW5Zw

http://www.youtube.com/watch?v=3pA65CNOxtw

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *