Mandalay

Mandalay är Burmas/Myanmars näst största stad och ligger vid Irrawaddyfloden i den centrala delen av landet. Staden har c:a 1 miljon invånare. Mandalay ses av många burmeser som den burmesiska kulturens vagga och staden har en hög kulturell status.

I denna film visas guldlövstillverkning i Mandalay på traditionellt sätt med slägga. Arbetarna berättade att man har provat maskinell tillverkning av dessa små guldlöv, som används för att förgylla pagoder och Buddha-figurer, men de menade att resultatet inte blev lika bra som vid manuell tillverkning. Dessa arbetare slår med en slägga på 2,5 cm korta guldsträngar så att det blir små kvadrater tunna som löv. Löven hamras i flera omgångar och hela processen tar ungefär 5 timmar.

Paketering av guldlöv för försäljning.

Mandalay var den sista kungliga huvudstaden i Burma/Myanmar under 26 år innan britterna koloniserade landet. Huvudstaden flyttades från Amarapura till Mandalay år 1857, men det kungliga palatset var inte färdigbyggt förrän år 1859. När britterna skickade kung Thibaw Min och hans drottning Supalayat i exil den 28 november 1885, vilket innebar slutet för det tredje anglo-burmesiska kriget, upphörde Mandalay att vara huvudstad.

På bilderna syns kopian av palatset i Mandalay. Det finns dock en del originalföremål bevarade som visas upp i palatsområdet.

Under andra världskriget förstördes det mesta av palatset i Mandalay av de allierades bombningar mot japanerna som hade intagit byggnaden, och en replik av originalet byggdes under 1990-talet. Tyvärr är kopian inte ens i närheten av originalet vad gäller detaljrikedom och byggnadsmaterial, så vill man se hur det riktiga palatset såg ut, ska man besöka klostret Shwenandaw i närheten av palatskopian, för det är i princip det enda som finns kvar av originalbyggnationen. Anledningen till att det blev bevarat är att kung Mindon avled där och hans son kung Thibaw, som ofta mediterade där, ansåg att byggnaden var hemsökt. Han lät den därför nedmonteras och flyttas från palatsområdet. Det gjordes om till ett kloster och klarade sig undan den eldsvåda som drabbade resten av träpalatset under krigets bombningar.

Klostret Shwenandaw som en gång var en del av palatset i Mandalay.

Blomförsäljerskor med vackra mönster av den traditionella makeupen thanakha på kinderna (vid klostret Shwenandaw).

Mandalay är Burmas/Myanmars religiösa centrum, med många kloster och över 700 pagoder. En av de mest välkända pagoderna är Kuthodaw Phaya, som rymmer världens största bok. Vid pagoden, som ligger vid foten av berget Mandalay Hill, finns hela den theravadabuddhistiska textkanonen Tipitaka inskriven i 729 marmorplattor inuti varsin vit stengrotta.

På bilden syns en miniatyr av pagodområdet med de 729 små byggnaderna med inskriberade marmorplattor inuti.

En mycket skicklig rakbladskonstnär vid Shwenandaw.

2 kommentarer till Mandalay

  1. Pingback: Mandalay | Setwe

  2. Pingback: Resa till Burma/Myanmar i december | Setwe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *