Inlesjön

En fiskare vid Inlesjön som ror med benet, en speciell metod som används just här.

Inlesjön är en sötvattensjö i Shanstaten i Burma/Myanmar. Det är den näst största sjön i landet med en beräknad yta på 116 kvadratkilometer, och den ligger på en höjd av 880 meter över havet. Under torrsäsongen är medeldjupet 2,1 meter, med 3,7 meter på det djupaste stället, men under regnperioden kan sjön stiga med 1,5 meter.

Inlesjöns befolkning kallas för intha, och drygt 70 000 av dem bor i fyra byar som omger sjöns stränder och en del bor även ute på sjön. Intha-befolkningen sägs ursprungligen komma från Dawei i södra Burma/Myanmar och de talar med en ålderdomlig dialekt av det burmesiska språket.

Ett hus byggt på pålar vid Inlesjön.

Trots att intha-befolkningen dominerar, finns det även andra etniska grupper i området, som exempelvis pa-o, danu, kayah, danaw, shan och burmaner. De flesta är buddhister och bland burmeser är området välkänt för sin hängivet religiösa befolkning. Denna religiositet manifesteras varje år i september/oktober under ”Phaung Daw Oo-pagodfestivalen”, då buddhafigurerna från Phaung Daw Oo pagoden får besöka byarna runt Inlesjön. Statyerna, som är så övertäckta av guldlöv att de har blivit formlösa, tas till byarna med hjälp av båtar som traditionellt festklädda män ror stående med hjälp av ena benet.

Pagoden Phaung Daw Oo vid Inlesjön.

Småbåtar är främsta transportmedlet på Inlesjön och dess fiskare är kända för sin speciella stil att ro stående i aktern med ena benet kring en åra, som du kan se här. Denna speciella stil kommer sig av att sjön har mycket vass och höga plantager, vilket försvårar sikten om man sitter ner i båten. Det är dock bara män som ror stående. Kvinnorna sitter i aktern med benen i kors och ror med armarna.

En fiskare vid Inlesjön som tar upp sitt nät medan han ror med benet virat kring en åra.

Kvinnor på väg till en av de roterande marknaderna för att sälja grönsaker. I bakgrunden syns några av Inlesjöns flytande odlingar.

Förutom fiskeri odlar Inlesjöns befolkning grönsaker på sjön. Dessa flytande odlingar skapas genom att odlarna forslar sjögräs från djupare delar av sjön till odlingsplatsen. Detta sjögräs görs till en odlingsbädd som hålls fast med bambupålar. Odlingarna påverkas inte av förändringar i vattennivån eftersom de flyter ovanpå vattnet och följer med i växlingarna. Den ständiga tillgången på näringsrikt vatten gör odlingarna mycket fertila. Eftersom odlingarna till sist blir fast mark, minskade sjöns öppna yta med 32,4 % mellan åren 1936 och 2000. Det finns även andra orsaker till miljöproblemen vid Inlesjön, bland annat tillämpningen av svedjebruk i omgivande bergstrakter, vilket gör att det växer mer sjögräs och alger i sjön. Den ökande turismen anses också vara en av förklaringarna. Dock finns den en medvetenhet om miljöproblemen bland lokalbefolkningen och man försöker rädda sjön. Här kan du läsa mer om detta och här kan du se ett videoklipp från odlingarna.

Eftersom Inlesjön är en av Burmas/Myanmars främsta turistattraktioner, finns det numera mängder av ställen att bo på, exempelvis flytande hotell ute på sjön. Ett sådant hotell som verkligen är värt ett besök är Golden Island Cottages. Det ägs av ett kooperativ av den etniska folkgruppen pa-o. Personalen, som består av pa-o och intha, arrangerar sång- och dansföreställningar vid de två flytande hotellen och det serveras god, lokal mat. Personalens speciella sätt att hälsa gästerna välkomna på ser du här.

Bilderna ovan är tagna vid Golden Island Cottages vid Inlesjön.

Om du besöker staden Nyaung Shwe vid Inlesjön och har tröttnat på ris ska du för allt i världen inte missa Inle Pancake Kingdom, där du kan få många olika sorters pannkakor och smoothies. Aung Kyaw Moe som äger stället kan mycket bra engelska och räds inga diskussioner (ekonomi, politik, kultur, religion…). Han ordnar även datakurser för Inle-borna enligt Robin Hood-metoden (gratis för fattiga, betalning av rika).

Här kan du se tillverkning av tofu, som är speciellt för just Inlesjöområdet. Vid filmkameran är ägaren av Inle Pancake Kingdom.

Här kan du se tillverkning av tråd från lotusblomman. Denna tråd används för att göra mycket värdefulla lotusmantlar, som sedan skänks till speciella buddhafigurer eller munkar. Filmen är från Inle Pancake Kingdom.

5 kommentarer till Inlesjön

  1. Pingback: Föreläsning om Burma/Myanmar | Setwe

  2. Pingback: Resor till Burma/Myanmar | Setwe

  3. Pingback: Burmesiska kläder | Setwe

  4. Pingback: Burma lockar rekordmånga | Setwe

  5. Pingback: KluvenAnoo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *