Burmesiska Buddhistföreningens aktiviteter

Donationsceremoni

Den 16 juli 2013 hölls en donationsceremoni på Tiratana tempel/kloster, som innebar att man symboliskt donerade klostret till sanghan, den buddhistiska gemenskapen. Ceremonin leddes av Sayadaw U Thu Mingala från Burma/Myanmar, men flera andra munkar deltog, bland annat från Norge och från Stockholm Buddhist Vihara.

”En samlingsplats för Sveriges burmesiska buddhister. Det har klostret i Hjortkvarn, som invigdes för ett år sedan, blivit. I veckan har det varit festligheter i klostret, bland annat en ceremoni med två speciellt inbjudna munkar från Burma.”

Klicka på länken nedan för att se Nerikes Allehandas webb-TV-reportage från donationsceremonin på Tiratana tempel i Hjortkvarn den 16 juli.

Nerikes Allehanda, webb-TV

Bilderna nedan är från www.bbfse.org. Klicka på denna länk för att se fler bilder från donationsceremonin.

Två kända munkar från Myanmar/Burma på besök i Sverige

Den 10 juli kom munkarna Sayadaw U Thu Mingala och Sayadaw U Wisara till Sverige.    U Thu Mingala är en välkänd buddhistisk predikant i Myanmar/Burma och de båda munkarna hade bjudits in till Sverige av Burmesiska Buddhistföreningen för att leda en donationsceremoni och en meditationskurs på klostret/templet Tiratana i Hjortkvarn. Nedan finns bilder från besöket. Klicka här för att se fler bilder.

6 novismunkar på klostret i Hjortkvarn

Denna sommar har sex ungdomar med burmesisk bakgrund valt att bli novismunkar för en vecka på det theravadabuddhistiska klostret/templet i Hjortkvarn. Nedan finns bilder från novisceremonin. Klicka här för att se fler bilder.

Klostret har rustats upp inför Sayadaw U Thu Mingalas besök i juli 2013

Burmesiska Buddhistföreningens kloster Tiratana i Hjortkvarn i Hallsbergs kommun har rustats upp inför 15-19 juli 2013 då munken Sayadaw U Thu Mingala, som kommer på besök från Myanmar/Burma, leder en ceremoni på klostret samt undervisar i vipassana/insiktsmeditation.

Klicka här för att se nytagna bilder från klostret.

Bilderna nedan är tagna från samma webbalbum.

Burmesiska Buddhistföreningen ny medlem i Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd

9-10 mars 2013 hölls ett Sanghamöte och ett årsmötet för Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd, SBS, på Zengården i Fellingsbro. Burmesiska Buddhistföreningen i Sverige hade ansökt om medlemskap i rådet och föreningen blev antagen som medlem. Klicka på denna länk för att se bilder från mötena (ursäkta bildkvalitén).

Efter årsmötet 10 mars har nu Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd 22 medlemsföreningar.

I mitten syns U Candima, en av de tre buddhistmunkar från Burma/Myanmar som finns i Sverige. Han bor på klostret Tiratana i Hjortkvarn.

Föreningsrepresentanterna på mötet kom från många olika länder: Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Sverige, Grekland, Ryssland, Burma etc. De tillhörde flera olika buddhistiska inriktningar: Tibetansk buddhism, Zenbuddhism, Therevadabuddhism…

Kahtein/Kathina

Den 18 november firade Burmesiska Buddhistföreningen högtiden Kahtein, då man skänker kläder och annat åt munkar. Högtiden ägde rum på klostret Tiratana i Hjortkvarn.

Klicka på denna länk för att se fler bilder från högtidsfirandet.

Bilden nedan är tagen från Aung Naings webbalbum och där finns också fler bilder att se.

Munkar på besök i Luleå

Den 29 och 30 september 2012 åkte de två residerande buddhistmunkarna på klostret Tiratana i Hjortkvarn, U Nandasara och U Candima, till Luleå för att hälsa på föreningsmedlemmar som är bosatta där. Med på resan var flera föreningsmedlemmar från Mellansverige, samt ett antal styrelseledamöter från Burmesiska Buddhistföreningen, bland annat den nyvalda ordföranden från Örebro, U Aung Tint (han sitter på golvet längst till höger på bilden nedan).

Fler bilder från Luleå-resan finns på Aung Naings Picasa-webbalbum. Klicka här.

Munkar och noviser på besök i Norge

De två residerande munkarna på Tiratana kloster i Hjortkvarn, Ashin Nandasara och Ashin Candima, besökte Norge 18 augusti 2012 tillsammans med Aung Naing från Burmesiska Buddhistföreningens styrelse, två novismunkar, samt några andra föreningsmedlemmar. De hade blivit inbjudna till den burmesiska, theravadabuddhistiska församlingen i Stjørdal i Norge.

Bilderna nedan är tagna ur Aung Naings webbalbum, där man kan se fler bilder från Norge-besöket.

Munken Ashin Candima och novismunkar på resa i Sverige

Den nya undervisande munken på Tiratana kloster, Ashin Candima, två novismunkar och lekmän har rest runt i Sverige i slutet av juli 2012. De har bland annat besökt Hallsberg, Gävle, Ljusdal, Hudiksvall, Ilsbo och Bjästa, där de träffat många av föreningens medlemmar och även andra.

Klicka här för att se fler bilder.

En ny styrelse valdes

På Burmesiska Buddhistföreningens årsmöte 20-21 juli 2012, som hölls i samband med Waso-högtiden, röstades en ny styrelse fram. De elva styrelsemedlemmarna syns på bilden nedan.

Bilder från omröstningen kan ses om du klickar på denna länk: Aung Naings webbalbum.

Föreningens medlemmar skänkte klädnader till munkarna

I juli månad är det brukligt att skänka nya klädnader, Waso Thingan, till munkarna eftersom fullmånen i månaden Waso (motsvarar juli) markerar början på den buddhistiska fasteperioden. På klostret Tiratana skänkte föreningsmedlemmar klädnader åt munkarna 20 och 21 juli 2012.

Två av föreningens medlemmar har blivit munklärlingar under en begränsad tid.

Två av föreningens medlemmar, Zaw Lin Htwe och Aung Naing (Ko Ahtar) har under juli månad blivit munklärlingar under en begränsad tid. Det är vanligt bland buddhistiska män från Burma/Myanmar att bli munkar eller munklärligar under en begränsad tid. En del män blir det till och med en gång om året. Kvinnor i sin tur kan bli thilashins, lekmannanunnor, under en begränsad period eller för resten av livet. Nedan finns bilder från den ceremoni då Zaw Lin Htwe och Aung Naing blev munklärligar.

Du kan se fler bilder genom att klicka på denna länk.

Sex pojkar får leva som munklärligar på klostret

Den 15 juli 2012 har sex pojkar från olika städer i Sverige klätt sig i saffransröda munkdräkter och fått håret avrakat på föreningens kloster Tiratana i Hjortkvarn. På bilden nedan rakar festdeltagare håret på en av pojkarna.

Dessa pojkar ska under några dagar leva som munklärligar, eller noviser, på klostret. De flesta buddhistiska pojkar och män från Burma/Myanmar blir noviser eller munkar under en eller flera gånger under sitt liv och detta brukar firas med en särskild ceremoni. Festligheter och god mat hör också till.

Novisceremonin för dessa pojkar ägde rum 16 juli 2012 på klostret Tiratana i Hjortkvarn.

En del pojkar och män från Burma/Myanmar bestämmer sig för att leva ett helt liv som munk, exempelvis föreståndarmunken på Tiratana kloster, U Nandasara. Han syns främst i ledet av munkar på bilden nedan. Bilden är tagen under novisceremonin i Hjortkvarn 16 juli 2012.

Klicka på denna länk för att se fler bilder från novisceremonin.

Sommarläger för ungdomar

Mellan 24 juni och 6 juli 2012 hålls ett sommarläger för barn och ungdomar mellan 10-20 år på Burmesiska Buddhistföreningens kloster i Hjortkvarn. Syftet med lägret är att ungdomarna ska få lära sig mer om buddhismen, samt att de ska få kunskap om de seder och traditioner från Burma/Myanmar som har en koppling till theravadabuddhismen. Ett annat syfte med lägret är att ungdomarna ska få träffa och lära känna andra barn och ungdomar som har samma kulturella bakgrund som de själva.

Nedan finns bilder från lägret. De är tagna från Aung Naings Picasa-webbalbum. Klicka på denna länk för att se mer bilder.

Buddhismen firar 2600 år

Theravadabuddhister från fyra olika länder (Burma/Myanmar, Thailand, Sri Lanka och Sverige) möttes på det thailändska klostret Wat Dalarnavanaram i Borlänge 9-10 juni 2012, för att fira att buddhismen har förkunnats i 2600 år. Munken U Nandasara och andra medlemmar från Burmesiska Buddhistföreningen i Sverige var närvarande.

Bilderna nedan är tagna från Aung Naings Picasa-album. Klicka på denna länk för att se fler bilder. Om du klickar här kan du se videoklipp från festligheterna.

7 kommentarer till Burmesiska Buddhistföreningens aktiviteter

 1. Pingback: Burmesiska Buddhistföreningens aktiviteter | Setwe

 2. Pingback: Noviser på klostret i Hjortkvarn | Setwe

 3. Pingback: Munklärligar på Hjortkvarn | Setwe

 4. Mats skriver:

  Hej
  Professor Kanbawza Win med fru besöker Stockholm i mitten av Februari.
  Dom önskar besöka ert tempel, vill ha ert telefon nummer för att få information.

  Med vänlig hälsning
  Mats

  • info@setwe.com skriver:

   Hej!

   Om du klickar på denna länk, kan du se telefonnummer till de som är aktiva i templet (jag är det inte längre, men mitt telefonnummer finns ändå med): http://www.bbfse.org/contactus.html

   Du kan prova med något av de andra telefonnumren som finns med på listan.

   Hälsningar
   Anoo

 5. Ulla Sevelin skriver:

  Hej.
  Ingen kommentar men en fråga. Jag och en kompis var i Burma förra året – mycket intressant. Bland mycket annat fick vi veta vilken veckodag vi var födda och vilket djur som hörde ihop med den dagen. Guiden hade en tabell att slå i. Nu håller jag på och skriver rent dagboken och kommer inte ihåg vilken dag/djur det var. Kan du hjälpa mig, tack?! Födelsedagen är 20 mars 1962.
  Stort tack för hjälpen.
  Ulla

 6. info@setwe.com skriver:

  Hej Ulla!

  Enligt Almanacka 1962, är du född på en tisdag och då är djuret lejon och planeten är mars.

  http://www.dinstartsida.se/almanacka.asp?datum=1962-03-01

  Hälsningar
  Anoo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *