Burmesisk astrologi

Det burmesiska, astrologiska systemet anses härstamma från det hinduistiska/vediska astrologiska systemet Jyotisha. Inom den burmesiska astrologin spelar talet åtta en viktig roll. Detta tal representerar kosmisk balans och harmoni vad gäller energier. Det finns åtta planetariska energier, åtta veckodagar, åtta kardinalstreck och åtta burmesiska zodiakdjur. Den burmeiska zodiaken baserar sig på den dag då man är född under åttadagarsveckan (onsdagen är uppdelad i två delar, före 12.oo och efter 12.oo):

De burmesiska zodiaksymbolerna:

Veckodag Planet ”Planetariskt fordon” Riktning
Söndag Solen Garuda Nordost
Måndag Månen Tiger Öster
Tisdag Mars Lejon Sydost
Onsdag morgon Merkurius Elefant med betar Söder
Onsdag eftermiddag/kväll Rahu Elefant utan betar Nordväst
Torsdag Jupiter Råtta Väster
Fredag Venus Marsvin Norr
Lördag Saturnus Naga Sydväst

Källa: Wikipedia

Illustration: What’s-your-sign.com

Astrologin är väldigt viktigt för många burmeser, i synnerhet för buddhister. Barn får sitt namn efter planeternas placering och ofta i samråd med en astrolog. Den tidpunkt man är född på är avgörande för ens personlighet och beteendemönster enligt Mahabote, burmesisk astrologi. Om detta blir till en självuppfyllande profetia eller inte kan man tvista om, men det är onekligen intressant att läsa om den personlighet man anses ha enligt Mahabote. Personer som inte är uppvuxna med tilltro till astrologi kan ju bättre avgöra om det stämmer eller inte. Vill du prova, kan du skriva in ditt födelsedata här och få din dom.

Många politiska ledare har haft stor tilltro till astrologi i Burma/Myanmar. Inte bara de burmesiska kungarna under monarkin, utan också nutida politiska ledare som diktatorn Ne Win, som till exempel ändrade sedelvalörer till tal som var delbara med 9, eftersom hans astrolog hade sagt att han skulle leva till 90 års ålder (vilket han faktiskt gjorde!) om han var omgiven av 9:0r. Detta tilltag skapade dock politisk oro i landet, eftersom människor plötsligt blev av med sina pengar, då de gamla sedlarna blev värdelösa.

Illustration: MaHaBote: Buddhist Astrology from Burma

Vid nästan alla pagoder i Burma/Myanmar finns planetposter för olika veckodagar, där man kan se människor hälla vatten över statyerna. Detta görs ofta på inrådan av en astrolog för att avvärja otur (yadaya). Man kan hälla vatten över sin egen födelsepost eller en anhörigs, om man vill hjälpa honom/henne. Man kan också placera små parasoller av papier-maché eller blommor vid veckodagsposterna i samma syfte.

Källa: Myanmar Typical Exploration Tours.

Här är planetposten för tisdag vid Shwedagon pagoda i Yangon/Rangoon. Här kan du också se ett videoklipp från samma ställe.

2 kommentarer till Burmesisk astrologi

  1. Pingback: Mahabote – Burmesisk astrologi | Setwe

  2. Pingback: Burmesisk astrologi – Mahabote | Setwe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *