Böcker om Burma/Myanmar

Granatklockorna i Myitkyina

”1890 anländer det svensk-amerikanska paret Ola och Minnie Hansson till Burma med uppdrag att omvända kachinerna, en folkgrupp i norra Burmas gränstrakter, till kristendomen. Lingvisten Ola Hansson hade också ett annat uppdrag: att översätta bibeln till kachinernas språk. Utmaningen blev inte mindre av att kachinerna inte hade något skriftspråk.

Kring historien om missonärsparet väver Jesper Bengtsson en berättelse om Burma, från dess dramatiska förflutna till nutid. Han har varit i Burma ett flertal gånger och när han fått korn på historien om Ola och Minnie Hansson reser han i deras fotspår.”

Läs hela recensionen av Jesper Bengtssons mycket läsvärda bok genom att klicka på denna länk.

Om du klickar här kan du se fler böcker utgivna av Jesper Bengtsson på Norstedts förlag, bland annat Aung San Suu Kyi och En kamp för frihet – Aung San Suu Kyi.

Jesper Bengtsson

Bildkälla

The art of hearing heartbeats

Det finns en bok där handlingen utspelar sig i bergsstationen Kalaw i Burma/Myanmar, nämligen The art of hearing heartbeats av Jan-Philipp Sendker (det finns tyvärr ingen översättning till svenska ännu). Detta är en helt underbar berättelse om någonting som på burmesiska kallas för thanyozin, vilket skulle kunna översättas med bojor eller band. Här finns en dikt som jag har skrivit i ett försök att gestalta denna känsla, som är någonting mer än bara tillgivenhet eller kärlek.

The Art of Hearing Heartbeats

Bildkälla

Fotografen Mattias Johansson har gjort en vacker fotobok om Burma/Myanmar:

”Detta är en fotobok om Burma, Thailands bortglömda syster. Med sina orörda stränder, magnifika byggnader och vänliga folk är det ett fascinerande alternativ till den som vill söka sig bort från de upptrampade stigarna hos dess granne. Fotona är tagna under en resa i november 2010 av mångsysslaren Mattias Johansson”

Här kan du se boken och även beställa den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *