Bagan

 

Gryning i Bagan.

Bagan (tidigare Pagan), är en antik ruinstad i Mandalay-divisionen i Burma. Bagan har varit huvudstad i flera forntida burmesiska kungadömen. Konungariket Bagan existerade mellan år 849 och 1287.

Staden Bagan är belägen i landets torra centrala delar, på östra sidan om floden Irrawaddy, och den ligger 145 km sydväst om Mandalay.

Fotografen Mattias Johansson i Bagan i november 2010.

Tempelruinerna i Bagan ligger utspridda över ett 41 kvadratkilometer stort område. De flesta av de över 2000 tempelruinerna byggdes mellan 1000- och 1200-talen. Under storhetstiden fanns här över 5000 pagoder, men efter en jordbävning den 8 juli 1975 finns det bara 2217 kvar (Källa: Wikipedia).

Sandkonstnär i Bagan. Turistnäringen är viktig för många i Burma/Myanmar.

Man har ansökt om att få med Bagan i UNESCOs världsarvslista, men det har blivit avslag med motiveringen att den före detta militärjuntan SPDC har restaurerat stupan, tempel och andra byggnader i Bagan utan att ta hänsyn till originalarkitekturen och att de använt moderna material som inte påminner om originalmaterialen. Juntan har också byggt en golfbana, en asfalterad väg och ett utsiktstorn i det historiska området (Källa: Wikipedia).

Buddhistiska novismunkar i Bagan under november 2010.

Bagan spelar en viktig historisk roll för theravadabuddhismen i Burma/Myanmar. Kung Anawratha som grundade kungadömet Bagan konverterade från ari-buddhismen till theravadabuddhismen år 1056 vägledd av munken Shin Arahan och detta ledde till religiösa reformer i kungadömet. Bagan blev också en central plats för undervisning i theravadabuddhism.

Inuti Manuha Temple i Myinkaba.

Ett mycket fascinerande fornminne i Bagan är Manuha Temple, som byggdes av den fängslade monkungen Manuha av Thaton 1059 e.Kr. Han blev tillfångatagen av kung Anawrahta av Bagan och de tre enorma, sittande buddhafigurerna, som tycks ha alldeles för lite plats inuti templet, är en allegorisk representation av det fysiska obehag och det psykiska lidande som den tillfångatagna kungen fick utstå.

Shwezigon Pagoda under Kahtein-fesivalen.

Det var kung Anawrahta som initierade bygget av fantastiska Shwezigon Pagoda, som ligger mellan byarna Wetkyi-in och Nyaung U, men det var kung Kyansittha som avslutade projektet (1084-1113 e.Kr). Pagoden är populär som pilgrimsmål bland buddhistiska burmeser, eftersom Gautama Buddhas ben- och tandreliker anses vara förvarade här.

Ananda Pahto Temple, som byggdes 1090-1105 e.Kr. av kung Kyansittha, är en av de största och mest vördade templen i Bagan.

Thatbyinnyu Temple byggdes av kung King Alaungsithu (1113-1163) och ligger vid Nyaung U och Wetkyi-In. Detta är det högsta templet i Bagan-området med sina c:a 61 meter.

Gawdawpalin Temple i Old Bagan är det näst högsta templet i Bagan-området och byggdes av kung Narapatisithu under perioden 1174–1211 e.Kr.

Solnedgångsdyrkare vid Shwesandaw Pagoda i Old Bagan.

Kung Anawrahta byggde den cylindriska stupan Shwesandaw Pagoda efter att han besegrade Thaton 1057 e.Kr.

De mest populära templen och pagoderna i Bagan (enligt Ancient Bagan):

Monuments Estimated Date Location
Shwezigon 11th C Nyaung U & Wetkyi-in
Thatbyinnyu 12th C Old Bagan
Ananda 11th C Old Bagan
Bupaya 3rd C Old Bagan
Dhammayangyi 12th C Old Bagan
Gawdawpalin 12th C Old Bagan
Manuha 11th C Myinkaba
Htilomino 13th C Old Bagan
Sulamani 12th C Minnanthu
Lawkananda 11th C Thiripyitsaya & Bagan Myothit
Mingalarzedi 13th C Old Bagan
Dhammayazika 12th C Pwasaw
Myazedi 12th C Myinkaba
Mahabodhi 13th C Old Bagan
Tharabar Gate 9th C Old Bagan
Pahtothamya 11th C Old Bagan
Pyathadar (Pyathatgyi) 13th C Minnanthu
Abeyadana 11th or 12th C Myinkaba
Nagayon 12th C Myinkaba
Nanpaya 12th C Myinkaba
Gubyaukgyi 12th C Myinkaba
Shwesandaw 11th C Old Bagan
Thandawgya 13th C Old Bagan
Ahlodawpyae 12th C Nyaung U & Wetkyi-in
Hgnet pyit taung 11th C Nyaung U & Wetkyi-in
Leimyethna 13th C Minnanthu

 

Det finns många sätt att ta sig runt bland tempelruiner och pagoder i Bagan: cykel, hästkärra, oxkärra, eller varför inte luftballong?

 

3 kommentarer till Bagan

  1. Pingback: Bagan | Setwe

  2. Pingback: Resan i mars 2012 | Setwe

  3. Pingback: Manuha Phaya | Setwe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *