Burmesiska kläder

I Burma/Myanmar använder de flesta kvinnor och män longyi, en ihopsydd sarong, tillsammans med en överdel. Mäns longyi (också kallad paso) knyts på ett sätt som ger benen rörelseutrymme, medan kvinnors longyi läggs omlott så att rörelsefriheten begränsas. Därför ser man lätt skillnad på kvinnor och män i Burma trots att de flesta använder ett likartat plagg. Mäns longyi har också annorlunda mönster och färger. Ofta har de större eller mindre rutmönster och det är populärt med olika nyanser av blått. Kvinnors longyin, som också kallas för htamein, har en större färgvariation och fler dekorativa mönster. En traditionell framknäppt blus för kvinnor kallas för yinzi och en blus med knäppning på sidan kallas för yinbon. En traditionell skjorta för män kallas för daipoun (klicka här för att se en bild). Både män och kvinnor använder sandaler, ofta av sammet.

Här kan du läsa mer om burmesisk klädsel.

I Burma ska kvinnor helst ha lite fylliga former och man framhäver gärna bröst och bak. Fotomodeller är sällan väldigt smala. Kommentaren: ”Vad tjock du har blivit!” ska ses som en komplimang i Burma.

Bildkälla: Sulekha

Många kvinnor i Burma har mycket långt hår och det ses som ett tecken på skönhet. Traditionellt har även män i Burma haft långt hår och gaung baung, en sorts huvudbonad.

Bildkälla: Asiafinest

De olika etniska grupperna i Burma/Myanmar har sina egna traditionella kläder och de används inte bara under högtider, utan ofta även till vardags.

En kvinna ur den etniska minoritetsgruppen pa-o vid Inle-sjön i Burma.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.